HISTORIE PAPRIK
HISTORIE
PAPRIKA ve ŠPANĚLSKU
Již v šestnáctém století patřila paprika mezi přísady kuchyní našich předků. Pepř, jak Kolumbus nazval existenci nového druhu kolem roku 1493.
V roce 1892 byl popsán jako základní přísada v kulinářském prostředí v Castilla la Vieja, stejně jako to může být olej nebo sůl.
Dvě varianty, které jsou ve Španělsku nejznámější (a ne bezdůvodně), pocházejí z oblasti La Vera. "Caceres", představený od 16.století mnichy Jeronimos z kláštera Yuste, a "paprika z Murcie", rovněž představená mnichy Jeronimos z La Ñora (malé město v Murcii).
PůVOD PAPRIKY
První úroda papriky, v té době známější jako chilli, byla vyrobena v různých částech Jižní Ameriky, která je považována za centrum původu.
Konkrétně Peru a Mexico byly místy, kde se pěstovaly první papriky. Kryštof Kolumbus byl tím, kdo ji v roce 1493 přivedl zpět k jejímu objevu a který se v 16.století rozšířil do dalších zemí v Evropě, Asii a Africe. Mezi domorodým obyvatelstvem byla paprika základem a její kulinářské využití bylo velmi odlišné.
Pěstování papriky dosáhlo vysoké úrovně v napoleonské éře. Jejich rozvoj byl však zdržen první a druhou světovou válkou.
PAPRIKA z De La Vera
Pěstování papriky bylo zavedeno v oblasti La Vera v 16. století mnichy řádu Los Jerominos z kláštera Yuste ve Španělsku.
Tajemství bylo pečlivě střeženo za klášterními zdmi, ale postupem času začalo prosakovat ven a když se v roce 1556 se Karel I. Španělský a V. Německý rozhodl odejít do tohoto kláštera a vést zde klášterní život, udělil své královské povolení k pěstování a výrobě místním obyvatelům s velkou farmářskou tradicí.
Od té doby se paprika rozšířila po celém údolí a dosáhla slávy a prestiže a stala se jedním z hlavních zdrojů bohatství regionu Extremadura.
La Vera papriky používané k výrobě paprikového koření se těší díky místnímu mikroklimatu, kde z jedné strany je oblast přirozeně chráněna drsnými vrcholky pohoří Sierra de Gredos a na straně druhé se rozkládají rokle se zelenými úrodnými loukami, kde protéká řeka Tietar, nenapodobitelné kvalitě.