Paprika z La Vera

Pěstování papriky bylo zavedeno v oblasti La Vera v 16. století mnichy řádu Los Jerominos z kláštera Yuste ve Španělsku.

Tajemství bylo pečlivě střeženo za klášterními zdmi, ale postupem času začalo prosakovat ven a když se v roce 1556 se Karel I. Španělský a V. Německý rozhodl odejít do tohoto kláštera a vést zde klášterní život, udělil své královské povolení k pěstování a výrobě místním obyvatelům s velkou farmářskou tradicí.

Od té doby se paprika rozšířila po celém údolí a dosáhla slávy a prestiže a stala se jedním z hlavních zdrojů bohatství regionu Extremadura.

La Vera papriky používané k výrobě paprikového koření se těší díky místnímu mikroklimatu, kde z jedné strany je oblast přirozeně chráněna drsnými vrcholky pohoří Sierra de Gredos a na straně druhé se rozkládají rokle se zelenými úrodnými loukami, kde protéká řeka Tietar, nenapodobitelné kvalitě.