Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!!

VLASTNOSTI A DRUHY

VLASTNOSTI PAPRIKY

I když to není uvedeno mezi hlavními složkami středomořské stravy, paprika je jedním ze základů této diety. Navíc tento produkt může zdvojnásobit fungování endogenních antioxidačních systémů organismu, paprika De La Vera aktivuje enzymy odpovědné za detoxikaci těla. 

Proces sušení papriky De La Vera dubovám palivovým dřevem, poskytuje antioxidant, který neutralizuje volné radikály. Všechny druhy paprik pomáhají regulovat cholesterol a triglyceridy. Několik studií, že dvě nebo tři polévkové lžíce papriky týdně chrání před oxidačními činidly, jako je znečištěné ovzduší.

 

DRUHY PAPRIKY

Především se rozdělují podle chuti a původu místa pěstování:

- paprika, mleté koření s červenou barvou, známou také jako barva "ají"

- sladká paprika, známá jako chilli nebo kajenský pepř, paprika nebo morrónový pepř, pocházející z rostliny Capsicum annuum

- paprika z Murcie, pocházející z odrůdy červené papriky "Bola" - s certifikátem původu

- paprika De La Vera, pocházející z odrůd papriky "Ocales", "Jaranda", "Jariza", "Jeromín" a i "Bola" - s certifikátem původu

 

ODRůDY PAPRIKY

Existují tři základní odrůdy:

- sladká paprika, mající svoji charakteristickou chuť, aniž by byla pikantní

- pálivá paprika (kajenský pepř), s výraznou charakteristickou pikantní chutí 

- sladká a kyselá paprika, která pochází z odrůdy "Jariza" z města Jaraíz de la Vera, kde se pěstuje.

 

ODRůDY ČERVENÉ PAPRIKY

Paprika je klasifikována podle velikosti a chuti, sladká nebo kořeněná. Odrůda Capsicum annuum je v Evropě převládající, i když ne jediná. Další z nejznámějších jsou papriky Jalapeño, pěstované převážně v Latinské Americe.

Jejich klasifikace vychází z počtu a barvy květů, tvaru a druhu plodů, délky vegetačního období a chuti: 

- sladkost, syrové, celé nebo nakrájené v salátech nebo vařené. Nejznámější odrůdy jsou pepř Valenciano, Muzzle nebo Bonnet, Early z Valencie, Square of America, Del Pico, Yellow a Green z Mallorky, Lergo de Reus nebo Torroella Grande.

- pikantní, kde pálivost je způsobena alkaloidem zvaným kapsaicin. Konzumují se syrové nebo nakládané a jako mleté koření. Nejoblíbenější odrůdy jsou chilli, papriky z Cornezuela, Cerecilla nebo Indie, Cayenne Red, Spicy Yellow, Red Long, Padron nebo Ñora.