Popis
Baleno je ve skle, obsah šafránu 1 gram. Celková váha 82 g.
V roce 1913 se Valeriano Hernández, syn policisty, pustil do podnikání s paprikou. Podnikatel, který začal od místních farmářů vzkupovat papriku, kterou v té době mleli v tradičních mlýnech.
V roce 1916 byl oceněn zlatou medailí na mezinárodní výstavě v Barceloně za pikantní papriku. A tak to bylo, když teprve začal hledat název značky a rozhodl se ji nazvat "Dalia", jméno, které sahá až k původu jeho rodiny: Valeriano požádal o ruku svou přítelkyni Jiřinu. (španělsky Dalia)
V roce 1920 založil první továrnu na papriku, jednu z prvních v regionu. Od té doby se tato paprika stala pro celou rodinu životním stylem. rok co rok se paprika suší na kouři od dřeva a vozí se do továrny, kde se mele a balí. A každý rok se tyto znalosti předávají z rodičů na děti.
V 50.letech se paprika dostává na stoly Filipín, Argentiny a Anglie, v další distrubuci pokračují potomci Valeriana. V součastnosti La Dalia exportuje do 25 zemí světa na čtyřech kontinentech.
V průběhu let se tato továrna na papriku změnila a přizpůsobila se době, ale paprika a ostaní produkty se nadále vyrábí tradičními metodami. Stále pracují se stejnými mlýny, které jednou převzali ve 20.letech, pouze změnili systém, aby jej aktualizovali v nové době.
S velkou péčí již více než čtyři generace pracují s paprikou, aby přenesli tradiční kouřovou chuť z La Vera až na stoly půlky světa.
Epaprika je první distributor v České republice!