Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!! Objednávka nad 500,- = doprava ZDARMA !!!

ZAJÍMAVOSTI

OZNAČENÍ PůVODU

V roce 1989 byla v Extremaduře zřízena regulační komise pro označení původu "Pimentón de la Vera" s cílem prozkoumat životaschopnost ochrany a pokračovat v kvalitě nabízené v dřívějších dobách. 

Když jmenovaná komise usoudila, že výrobek má požadované vlastnosti pro označení jakosti, byla vypracována kladná zpráva a byl vypracován i projekt, který v lednu 1991 schválil předpisy pro označení známkou jakosti.

V roce 1998 bylo schváleno označení původu - D.O.P (Denominación de Origen Protegida). Nařízení definovalo papriku De La Vera jako produkt získaný mletím sušených plodů rodu Capsicum a typu Cerasiforme nebo Longum, plně vyzrálých, bez napadení plísněmi a hmyzem, s charakteristickou barvou odrůdy, sesbírané s vyšší sušinou než 15% a dehydratovaný kouřem, tj. tradičním systémem La Vera.

 

 

MUZEUM PAPRIKY V JARAIZ DE LA VERA

Ve městečku Jaraíz de la Vera, které patří do regionu La Vera, se nachází muzeum věnované tomuto koření. Jmenuje se "Museo del Pimentón" a sídlí na náměstí Plaza Mayor. Jde o jedno z deseti muzeí identity, které Extremadura vlastní. Základním cílem muzea je rozšířit a propagovat znalosti o paprice a červeném pepři pěstovaném v regionu. 

Při návštěvě tohoto muzea je možné poznat, jak probíhá výroba, jak a čím bylo pěstování, sklizně a sušení. Původní zemědělské nástroje a metody, jak se získává španělské červené zlato. 

 

 

GASTRONOMIE

Paprika de la Vera přináší rybám, masům, sýrům nebo i salátům či jakémukoliv jinému kořeněnému jídlu celý vesmír příjemných, intenzivních vjemů, kde kulinářská představivost nezná hranic.

V dušených pokrmech a omáčkách, stejně jako v marinádách a dresincích, je paprika de la Vera tím očekávaných nádechem rozdílu mezi tradičním a časem uznávaným vařením, které zachází s jeho pokrmy opatrně a s důrazem na detail jejich chuti.

Výsledkem sušení papriky je přírodní tmavě červené zbarvení s kouřovou vůní a chutí, které jsou u vysoce kvalitní kuchyně nezbytné.